ELINDULT ÚJ HONLAPUNK: www.hidak.hu címen elérhető!
A 2007-ben indított közcélú hidász szakmai elektronikus gyűjteményünk elérhezett újabb teljes megújításához. A korszerűsített adatbázis alapú Közhasznú Hidász Adatpark új címen elérhető. Átmeneti jelleggel egy ideig az www.elsolanchid.hu címen tovább üzemel a régi honlap is, de már frissítések nélkül. Átmeneti idő után a régi oldalt törölni fogjuk és mindkét címen az új oldal lesz elérhető.
2021. május 10.
ÚJ HONLAPUNK: www.hidak.hu 


Lánchíd füzetek 25.
MÉRNÖKPORTRÉK - Magyar hidászok I.
*
A Lánchíd füzetek 2021 március végén megjelent új önálló kötete 27 hidász önéletrajzát és portré válaszait tartalmazza 256 oldalon.
Válaszolók lefedig a hidászat valamennyi területét az oktatástól a kutatáson, tervezésen át a kivitelezésig.
Mindenkinek feltett öt egységes kérdés az alábbi volt:
1. Hogyan került a hídépítés területére?
2. Melyek voltak hidász szakmai tanulmányának jelentős állomásai?
3. Kik voltak munkássága során fő kollégái, segítői? Kik voltak életre szóló mesterei?
4. Milyen jelentős munkákban vett részt, mely alkotásokat tekinti fő művének?
5. Mit üzen, mit kíván a most felnövekvő hidász nemzedéknek?
*

Hidak villámvédelme
*
Megjelent a Lánchíd füzetek 24. tagja: Néhány szó a hidak villámvédelméről címmel.
Az Országos Tűzvédelmi szabályzat, mint minisztériumi rendelet adja az építmények villámvédelménet kötelező előírásait. A jogszabály 2020-ban módosult és a hidak villámvédelmének szabályozását átadta a szakmai szabályozás szintjére, eltörölve annak kötelező jellegét.
E jelentős változásnak hála a hidász szakma saját ágazati előírásaiban (Közúti Hídszabályzat és Vasúti Hídszabályzat) rendelkezhet a villámvédelemről. 
A rövid tanulmány ezen aktualitás miatt áttekinti a korábbi szabályozásokat és javaslatot ad a Hídszabályzatok javítására. Lánchíd füzetek 24. - Néhány szó a hidak villámvédelméről

Lánchíd füzetek 23.
Dr. Darvas Endre az Uvaterv hídtervező mérnöke (1925-2003)
Írta: Ehal Ilona Zsuzsanna, Dr. Darvas Endre felesége
*
A Lánchíd füzetek és a Műszaki alkotók - Magyar mérnökök életrajzi füzet-sorozat közös kiadványaként megjelent kötet Dr. Darvas Endre hídtervező mérnök munkásságát ismerteti. Az életrajzi sorozat többi kötete elérhető a letöltések menüpont alatt.
Fő fejezetek:
-Vasúti hídtervezései
-Közúti hídtervezései
-Külföldre tervezett hidak
-Tudományos és kutatói tevékenysége
*

Hídalbum: Tisza-tavi kerékpáros hidak - SpeciálTerv Kft. gondozásában
*
A Tisza-tó körüli kerékpárút hiányzó láncszemeként, 2020-ban elkészült a 33 sz. főúttal párhuzamos záró szakasz. A Tiszát keresztező szakaszon négy különleges híd épült. Két ártéri szerkezet, az Eger-patak-híd és a Szomorka-patak-híd főtartója játékos, hullám alakú egyetlen nagy átmérőjű acélcsőből áll. A Tisza-híd a hullámos ártéri hidak ritmusát folytatja szerkezetileg alsópályás ívhidak sorozataként. A híd-együttes záró tagja az öblítőcsatorna feletti nyitható kis acélhidacska.
A hidak átadásához kapcsolódóan a tervező gazdag híd albumot készített, bemutatva a híd előkészítését, tervezését és az építés folyamatát is.
A hídról dupla oldalas beszámolót közölt a nemzetközi vezető hidász magazin, a Bridge Design and Engineering 2020. évi IV. számában (BDE Nr. 101) Making waves címmel - hírt adva a magyar hídépítésről.

Személyi hírek a VASBETONÉPTÉS c. szaklapban
A fib-Magyar Tagozata 1999-ben útjára indította a Vasbetonépítés című szakmai folyóiratot, melyben 2000. évi második szám óta állandó rovat a Személyi hírek. A vasbetonépítés területén kiemelkedő szakmai munkát végző mérnökök munkásságát mutatja be röviden, legtöbb esetben 65. és azt követő jubiláns születésnapokhoz kapcsolódóan.
Közreadjuk az elmúlt két évtizedben megjelent mintegy kétszáz köszöntő egyesített jegyzékét, a Vasbetonépítés elektronikusan elérhető lapszámaira való pontos hivatkozásokkal együtt (2020. júniusig). Személyi hírek a VASBETONÉPÍTÉSBEN

Poroszló és Tiszafüred közötti egyedi acélszerkezető kerékpáros hidak átadására
2020. június 20-án átadták a Tisza-tó körüli kerékpárút hiányzó szakaszát, rajta négy különleges egyedi acél kerékpáros híddal.
Beruházó: NIF Zrt.
Tervező: SpeciálTerv Kft.
Kivitelező: HÓDÚT Kft.

Lánchíd füzetek 22.
Hidász név- és címtár (2020. június)
Megjelent a hidász szakszolgálat névtára.
A sorozat 8. füzetében, a Közúti és vasúti hidász almanach 2007 című kötetben szerepelt először a hidász szakszolgálat név- és címtára. Ebben a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Közlekedési Hatóság és a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő mellett az állami és a fővárosi közúthálózat, valamint a MÁV hídkezelői szerepeltek fekete-fehér fényképekkel.
A névtár legutóbbi frissítése 2011-ben volt, így igen időszerű volt ennek ismételt kiadása. Ezúttal az almanachtól független kiadás és megjelenés mellett döntve színes fényképekkel illusztrált név- és címtár tartalmlilag is kiegészült az OKTATÁS és a HAZAI EGYLETEK adataival.

Lánchíd füzetek 21.
dr. Imre Lajos: Hídrajzok
Fehéren-feketén
*
Megjelent dr. Imre Lajos hidakat ábrázoló ecsetrajzainak gyűjteményes kötete. 160 oldalon 264 rajz. Törekedtünk a hídrajzok teljes körű összegyűjtésére.
Jelen kiadvány célja volt, hogy a lehető legteljesebb összeállítást készítsünk az elkészült hídrajzokról, megadva azok általunk ismert publikálási helyeit is. Ez persze csak részben lehetett teljes körű vállalkozás, mivel bizonyosan több kép lappang számomra ismeretlen helyen, amely nem jelent meg eddig publikációkban, vagy nem ismerem. Jó pár ecsetrajz személyes ajándékként magángyűjteménybe került. 
Az új kötet letölthető elektonikusan PDF formátumban.

Lánchíd füzetek 20. - Dr. Tóth Ernő: Hidak az irodalomban

Hosszú előkészítés után megjelent és elektronikusan is elérhető a Lánchíd füzetek 20. kötete, amely 2018. júniusban jelent meg. A kötet tartalmazza Dr. Tóth Ernő teljes irodalmi gyűjteményét. E különleges antológia a versektől a prózán át a népdalok és filmek világán keresztül összesen 553 szemevlvényt tartalmaz. A kiadványt dr. Imre Lajos 88 ecsetrajza illusztrálja. Terjedelme 512 oldal. 


 

 Uvaterv Műszaki Közlemények

Közreadjuk az Uvaterv szakmai lapjában megjelent hidász és hídszerkezetekhez kapcsolódó témájú szakcikkeit. Így a válogatásban több mint 230 cikk elérhető nem csak a hídépítés, hanem a metróépítés, geodézia, alapozás témakörében is.

 *

 UVATERV MŰSZAKI KÖZLEMÉNYEK 1969-1990


Megjelent A Dunai új hídjai 2010-2018 című kiadvány, Gyukics Péter fotóművész legújabb könyve!

A Duna hídjai  A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig c. könyv 2010-ben jelent meg három nyelven (Black Forest to the Black sea, illetve Donaubrücken - vom Schwarzwald bis zum Schwarzen Meer). Az impozáns kiadvány szerzői: Gyukics Péter - dr. Träger Herbert - dr. Tóth Ernő. 


Azóta 14 új híd épült a Duna teljes hosszán. A magyar szakaszon pedig folyamatban van egy új híd építése (Komárom) és további öt híd van közeli-távoli tervbe véve. Gyukics Péter ezért elkészítette kiegészítő kötetként az új hidakat bemutató kiadványt. 

A méret, a szerkezet és a grafikai megjelenés A Duna hídjai című könyvével megegyezik.

~

A kiegészítő kiadvány jellemzői:

44 oldal, 14 új Duna-híd, 3 új magyarországi Duna-híd terve, 3 tervezett magyarországi Duna-híd terve, egy világszínvonalú magyar közlekedéstörténeti teljesítmény: a Gombosi vasúti gőzkomp, amelynek híre a maga idejében a Szuezi-csatornáéval vetekedett, továbbá hat magyar hídtörténeti évforduló, a kiadvány végén tájékoztató térkép. 

A háromnyelvű hídalbum és a kiegészítő kötet megvásárolható a kiadónál (Yuki Studió Bt.)

http://www.hidfotok.hu


Megjelent: A Klatsmányi híd építése a Mosoni-Dunán című hídmonográfia
~
2018. június 6-án a Siófokon megrendezett Hidász Napok alkalmából megjelent a Hidászokért Egyesület kiadásában a 2018 tavaszán átadott új győri Mosoni-Duna-hidat bemutató gazdagon illusztrált könyv. Kónya Dorina, Kovács Gábor, Zugrovics Róbert, Vizi Norbert és Nagy András szerzők ismertetik a Mosoni-Duna hídjait, és a legifjabb átkelőt a tervezésétől az átadásáig. 
A mederhíd felszerkezete hálós elrendezésű kábelekkel függesztett, ortotrop acél pályaszerkezetű, "kosárfüles" acél ívhíd. A medernyílás támaszköze 180 méter.
A hidat a győri főiskola neves hidász oktatójáról, Klatsmányi Tiborról nevezték el.
~
A 112 oldalas kiadvány elérhető elektronikusan a kiadványaink között.

2018. június 6-7-8. HIDÁSZ NAPOK Siófokon

A Hidászokért Egyesület szeretettel hívja az érdeklődőket a 2018. évi Hidász Napokra! Időpont: 2018. június 6-7-8. Helyszín: Hotel Azúr Siófok**** (8600 Siófok, Erkel Ferenc u. 2/c http://www.hotelazur.hu/)

A jelentkezés a www.hidasznapok.hu honlapon keresztül lehetséges! A jelentkezés határideje 2018. május 25. (péntek). A részvételi díjról, a szállás és az étkezés költségeiről információ a honlapon található!

A gyönyörű helyszínen megrendezett konferencián változatos és tartalmas előadásokat hallhatnak. Válogatás a témakörökből: Innováció, technológia; Hídtörténet; Új építésű hidak Magyarországon; Külföldi hidak; Vasúti és közúti hidak. Átadják a Clark Ádám Életműdíjat, az Év Hidásza díjat, és az év tervezője, kivitelezőjeés hídfenntartója díjakat.


2017: MEGJELENT: Hidak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében c. hídalbum
Dr. Tóth Ernő sorozatszerkesztésében megjelent a várva várt befejező, 19. kötet, Magyarországot lezáró Szabolcs-Szetmár-Bereg megye hidász monográfiája. A könyvsorozat többi tagjával azonosan ez is teljes terjedelemben elérhető honlapunkon. HIDAK SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉBEN 
A kötet a szokásos tematikában, szerkesztésben és kivitelben ismerteti meg az olvasót, rekord terjedelmű, 288 oldalon keresztül a keleti határszélen lévő megye gazdag hídtörténetével.

2016: MEGJELENT: Hidak Baranya megyében c. hídalbum
 
Dr. Tóth Ernő szerkesztésében megjelent a megye hídtörténeti sorozat 18. kötete, amely Baranya megye hídjait mutatja be. S könyv teljes terjedelemben elérhető honlapunkonHidak Baranya megyében
Az egész országot feldolgozó hídtörténeti monográfia sorozat utolsó előtti tagjának elkészítésével majdnem teljes a sorozat, már csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hiányzik.
A kötet a szokásos tematikában, szerkesztésben és kivitelben ismerteti meg az olvasót 230 oldalon keresztül a déli határszélen lévő megye gazdag hídtörténetével.
2015: MEGJELENT: Hidak Vas megyében c. hídalbum
 
Dr. Tóth Ernő szerkesztésében megjelent a megye hídtörténeti sorozat 17. kötete, amely Vas megye hídjait mutatja be. S könyv teljes terjedelemben elérhető honlapunkon. Hidak Vas megyében
Hat és fél év után jelent meg ez a kötet a legutóbbi, Veszprém megyét bemutató után. Így már csak két megye hiányzik az országot bemutató sorozatból: Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg.
A kötet a szokásos tematikában, szerkesztésben és kivitelben ismerteti meg az olvasót 230 oldalon keresztül a nyugati határszélen lévő megye rendkívül gazdag hídtörténetével a történelmi távlatokból a napjaink változatos Rába-híd sorozatáig, egyszerű fahidaktól a gyorsforgalmi utak hídjaiig.


Lorászkó Balázs: Gyalogos hidak Magyarországon
 Letölthető a 160 oldalas teljes könyv: Lánchíd füzetek 18
A korábban csak nyomtatásban megjelent kiadvány 2014. február 1-től elérhető teljes terjedelemben honlapunkon.

Megjelent a Lánchíd hírlevél 8. száma
2014. január 9.

Közlekedésépítési Szemle 61 évfolyama letölthető

Hosszú előkészítő munka után honlapunkról elérhető a Közlekedésépítési Szemle 61 évfolyama. Az építőmérnöki szakma meghatározó lapja utoljára 2011-ben jelent meg. 

A „Szemle” a hatvan év alatt többször nevet váltott az alábbiak szerint: 1949-1950    Magyar Közlekedés Mély-és Vízépítés (előzmény lap), 1951-1982    Mélyépítéstudományi szemle, 1983-1995    Közlekedésépítés- és mélyépítéstudományi szemle, 1996-1999    Közúti közlekedés- és mélyépítéstudományi szemle, 1999-2008    Közúti és mélyépítési szemle, végül 2009-2011    Közlekedésépítési szemle.

A közzététel során cél a könnyű és gyors elérhetőség volt, mivel alig néhány helyen lelhető fel teljes körűen a Szemle, a benne megjelent írások pedig óriási segítséget adhatnak a ma dolgozó mérnököknek is. A 2000-ig megjelent számok oldalanként kép formátumban érhetőek el (2001. évi digitalizálásból), a 2001-től megjelent számok pedig PDF-ben tölthetőek le - ezek közül a 2003/7. szám utániak megtalálhatóak a szemle.sze.hu oldalon is.

 Tovább a Szemle teljes adatbázisába


Két új hídalbum már digitálisan is

A 2009-ben megrendezett jubileumi, 50. Hídmérnöki Konferenciára a korábban szokásos megyei hídtörténeti kötet helyett két jubileumi könyv készült el, melyet a részvevők kézhez kaptak. Most ezt a két könyvet tesszük közzé kereshető PDF formátumban elektronikus gyűjteményünkben.

Dr. Tóth Ernő: Az 50 Hídmérnöki konferencia 1962-2009 című gazdagon illusztrált kiadvány (176 oldal) összefoglalást ad az elmúlt 50 konferenciáról és azok összegyűjtött iratairól. 

Dr. Tóth Ernő szerkesztésében a teljes magyarországi szakaszt feldolgozó, Duna-hídjaink című könyv jelent meg (276 oldal). Részletes hídleírást tartalmaz a 20 Duna-főági, valamint a 12 Duna-mellékági hídról. A hídleírásokat „Összefoglalók és érdekességek” címmel szubjektív nézőpontú rövid fejezetek egészítik ki, amelyek a Duna-hidak történetének egy-egy morzsáját ismertetik. Óriási munkát tartalmaz a több mint 250 hidászmérnök rövid életrajza, valamint a gazdag, 1068 irodalmi hivatkozás. 


Megjelent a Lánchíd hírlevél 7. száma 2013. szeptember 17.

 

 

HÍDBONTÁS

 A régi vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd bontása 2013-ban

Fényképgaléria a bontásról.

2013-ban a régi, kiváltott híd bontásával folytatódtak a munkálatok Vásárosnaményban. A régi szerkezet teljes elbontása után 2013. június 21-én befejeződött az új híd építése.

A híd melletti emléktábla itt olvasható.


  Átépült az új vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd! - Fényképes beszámolók

2012. december 21-én megnyitották a forgalomnak az új hidat - megszűnt a 20 tonna korlátozás! 

Egyik legjelentősebb aktuális hídépítés hazánkban az új vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
Az új híd építéséről honlapunkon rendszeresen beszámolunk néhány fényképpel, közreadva a híddal kapcsolatosan megjelent tanulmányokat, jelentéseket.
A Tisza-hídról összegyűjtve közreadjuk a Lánchíd füzetben eddig megjelent tanulmányokat.
 
  2012. december 21.

 Hidak Szlovákiában - színes album 250 szlovák hídról

2012 októberében különleges hídalbum jelent meg a szlovák hidakról. A szerző, Ing. Peter Paulik, PhD. a pozsonyi STU egyetem oktatója, motorral bejárva az országot végigfényképezte a  hídállományt.

A könyvben bemutatja a közúti hidak mellett a vasúti hidakat, gyalogos hidakat, kerékpáros hidakat, közmű hidakat, felhagyott hidakat és egykori, elpusztult hidakat is.

A kiadványról ízelítőt ad a szerző szlovák nyelvű honlapja: www.mostynaslovensku.sk, illetve megtekinthető mintaként a könyv négy belső oldala is.

A könyvön keresztül egy rendkívül színes és változatos hídállományt ismerhetünk meg, sok-sok különleges, egyedi megjelenésű, esztétikailag igényesen kialakított szerkezettel, a magyar állománynál lényegesen változatosabb formavilággal.

Közös történelmünk tükröződik a határhídjainkon túl több régi hídnál, archív felvételen és hídtörténeten is.

A keménytáblás könyv mérete 28x22 cm, terjedelme 272 oldal. 250 híd, 492 színes fénykép, 176 archív felvétel, számos hídrajz.

A könyv ára 25 Euro. Megrendelhető a szlovák nyelvű adatlapon keresztül, illetve a szerzőnél.                         2012. november 25.


XXIX. Acélszerkezeti Ankét: 2012. november 28. szerda --- Megjelent hatodik hírlevelünk!         2012. november 26.

Lánchíd Hírlevelek Megjelent ötödik hírlevelünk!         2012. november 9.

Hidász adatpark
Több, mint 150 társaság honlapja tematikus renben böngészhető!         2012. november 9.

100 éve született

Apáthy Árpád (1912 – 1995)

A Sopronban 2012. szeptember 18-19-én megrendezett Hidász Napokon dr. Tóth Ernő tartott megemlékező elődást a minisztériumi Hídosztály egykori vezetőjéről Apáthy Árpádról, születésének 100. évfordulója alkalmából.

A megemlékezéshez kapcsolódva honlapunkon digitálisan közreadjuk Apáthy Árpád publikációit, valamint pályafutásáról készített nekrológot és életrajzot.

A szakcikkeket és tanulmányokat a digitalizálás ütemében válnak elérhetővé.

2012. október 21.


Szabadszereléses és szabadon betonozott hidak üzemeltetési tapasztalatai

Az 1989. novemberben készített tanulmány szerzői: Reviczky János, Vörös József és Maláta Mihály, a munka szakértői Galgóczi József és Bartyik Endre. A színes képekkel illusztrált kézirat terjedelme 88 oldal.

Mivel e nehezen hozzáférhető, néhány példányban készült összegzés e hidak ismert problémaköre miatt többeknek is érdekes, tanulságos lehet, PDF formátumban közreadjuk a digitális szakkönyvtárunkban.

2012. augusztus 13.


Köszöntő dr. Tóth Ernő 75. születésnapja alkalmából

 

Ernő752012. június 28-án dr. Tóth Ernőt 75. születésnapján köszöntötték kollégái és tisztelői a Makadám Klubban.

Dr. Tóth Ernő köszöntésére  a váci Gombás-patak-hídról készített kerámia mellett egy meglepetéskötet készült, amely az elmúlt években készített hidász irodalmi gyűjtésének kis szeletét tartalmazza.

Ernőnek a műszaki kérdések mellett mindig volt figyelme, nem sajnálta az időd a hidak igényes esztétikai megjelenésére, építészeti megformálására, képzőművészeti megörökítésére, festmények, grafikák, plasztikák, emléktárgyak formájában. Külön kutatta a hídneveket, amelynek köszönhetően ma ismét reneszánszát éli hídjaink elnevezése. Gyűjtötte a hidak irodalmi előfordulásait versekben, elbeszélésékben. Ez utóbbi, több mint 500 oldalas kéziratából válogattuk a meglepetéskötet tartalmát a szűkös terjedelmi lehetőségeinken belül, tudta nélkül, szubjektív szempontok alapján.

Szerteágazó mérnöki munkássága során mindig is kiemelt helyen volt a szakirodalom művelése, melynek tanúsága több mint 300 írása. Támogatta is a hidász munka megörökítését mérnök kollégák írásra ösztönzésével, bibliográfiák és gyűjteményes kötetek összeállításával. Mindezt méltán tükrözi publikációinak jegyzéke.

Nyugdíjba vonulása óta is töretlenül segíte a hazai közúti hidász szakszolgálat irányítását. Külön említést érdemel megyei hídtörténeti könyvsorozata, amelyben a 19 megyéből 16 megjelent – reméljük sikerül munkáját befejezni a hiányzó három kötet elkészítésével.

A Hidak az irodalomban című meglepetéskötetet elérhető elektronikus formában a digitális hidász szakkönyvtárunkban.

(2018-ban megjelent a Hidak az irodalomban teljes gyűjteménye is a Lánchíd füzetek sorozat 20. tagjaként.)


Vasúti Hidász Találkozó volt Pécsen

borítók

Megtartották a VIII. Vasúti Hidász Találkozót Pécsen 2012. május 30. és június 1. között. A hagyományosan más-más vasúti igazgatósághoz látogató konferencia sorozaton elhangzott több mint 30 előadás megjelent a Sínek Világa különszámában.

Az elhangzott színes beszámolók alapján számos nagy fejlesztés várható a közeljövőben megbízást és munkát adva a hidász tervezőknek és kivitelezőkne

Hírlevél feliratkozás:
ok


Copyright © 2011 ELSŐ LÁNCHÍD - Mérnöki és Szolgáltató Bt - Minden jog fenntartva! Design & programozás: Arteries Studio